top of page

UNGE ORD

FRA HJERNE OG HJERTE TIL PAPIR

DET HELE STARTEDE DA  DANMARK LUKKEDE NED...

UNGE ORD blev født i 2020, men var oprindeligt tænkt i en helt anden form og med et helt andet indhold. Mange har spurgt hvordan og hvorledes, så vi fik interviewet grundlæggeren af UNGE ORD Kristian Engberg:  

SENDT HJEM
"Hverdagen var et underligt vakuum for mig, da røgen efter Corona-chokket lagde sig i slutningen af marts 2020. Undervisningen på Københavns Universitet var som alt andet noget kaotisk på vej online, og mine gåture i hovedstadens mennesketomme gader virkede sært inspirerende." 

MIN HELT ER DIG
Ad snirklede omveje landede manuskriptet til børnebogen My Hero Is You i Kristian Engbergs mailboks. Her forklarer et dragelignende væsen børn fra hele verden det her Corona.
  "Jeg har altid elsket drager, så der gik ikke længe efter at jeg havde læst manuskriptet til at jeg følte en stærk trang til at oversætte bogen til dansk - og udgive den på tryk", fortæller han. Kort efter fik han overtalt skuespiller mm. Rebecca Owe til at indtale bogen som
lydbog.

CORONAESSAYS
Arbejdet med oversættelsen tændte en ild hos Kristian, der spurgte sin institutleder, om ikke de antropologi-studerende skulle tilbydes at gå til eksamen i Corona.
   "Han synes ideen var god, men formalia slagtede ideen - det tager lang tid for et nyt fag at blive godkendt i universitets bureaukrati. Men vores institutleder er ikke bange for at tænke ud af boksen, så han fandt et alternativ."
   Institutlederen fandt en pose penge, som kunne tildeles som legat til vinderen af en
antropologisk essay-konkurrence. 
   "Eneste krav var, at jeg skulle kære projektet - ledelsen havde ikke tid. Til gengæld tog mine medstuderende rigtigt godt imod ideen, og der blev bare skrevet igennem. På kort tid fik jeg mere end 20 synopser fra de antropologistuderende," fortæller han. På den baggrund
rejste han penge til at udgive den antropologiske essaysamling COMING OF AGE IN A COPENHAGEN LOCKDOWN 

Kristian spredte nu projektet til 12 fag på KU og supplerede med en tværfaglig og en kunstnerisk Coronakonkurrence, der gav de studerende lidt adspredelse i den vilde forsommer 2020.
   De 30 bedste essays blev udgivet i bogen
CORONATANKER, som sponsorer gjorde muligt at trykke og udgive til stort set alle studiestartende på KU i september 2020.

CORONALYRIK
"Da jeg nu var igang, kunne jeg jo ligeså godt invitere alle landets unge til at skrive om deres Coronatid. De sad jo alligevel derhjemme og mange kedede sig bravt med onlineundervisningen," siger Kristian.
   Han kontaktede landets folkeskoler og gymnasier på mail, og... "gik det stærkt. I hundredevis af unge skrev frustrationer, håb og frygt ud i essays, digte og alt der imellem. Hele
skoleklasser og efterskoler sendte tekster ind, som jeg fik designet og trykt i deres egne bøger. Indrømmet, jeg læste ikke voldsomt meget faglitteratur i de dage..." 
   De bedste tekster blev til skolestart august 2020 udgivet i to bøger: Essaysamlingen
CORONATANKER (ikke at forveksle med ovenst.) og digtsamlingen CORONALYRIK

INDSIGTER
De KU-studerendes store engagement i at skrive videnskabelige essays i øjenhøjde med læserne, fødte projektet INDSIGTER, der inviterede KUs studerende til at formidle deres faglige indsigter fra året 2020. 12 priser og legater blev etableret, og i Coronatidens anden nedlukning i vinteren 2020-2021 skrev de studerende på livet løs. Kristian Engberg fortæller:
   "Da forårssolen fortrængte virusen i 2021 og campus genåbnede, skulle det naturligvis fejres. Vi opfandt derfor bogudgivelseskonceptet 
Communty copies, hvor vi bandt bøger fast til botde og stole over alt på KUs hangouts, så man kunne læse bøgerne på campus." 
   Projektet fødte i forsommeren 2021 tre antologier: Den faglige essaysamling
ÅRETS HØST AF INDSIGTER, kunstbogen UDSIGTER og den finurlige INSIGHTS, hvor KUs internationale studerende skrev essays om Danmark & Danskerne.

UNGE ORD FRA 2020
Ideen med at samle tekster skrevet i en konkret kalenderår viste sig også at virke for prosa og lyrik.
   "Corona-digtsamlingen fik en fantastisk modtagelse, så det var nærliggende at udfordre de unge til at skrive om ... nåhja, hvadsomhelst de havde på hjerte i 2020. Ligeså inspireret af INDSIGTER-projektet fik jeg fundet økonomi til at indstifte en flok priser med dertilhørende kontante legater," fortæller Kristian. 
   Mere end 150 forfatterspirer tog udfordringen op, hvilket resulterede i 'UNGE ORD 2020-kollektionen', som består af en digtsamling, en novellesamling og en samling af tekster, der nægter at passe ind i en genre, som fik navnet freestyle.  


UNGE ORD FRA 2021
"Historien om 2021-kollektionen er vi ved at skrive nu. Holdet er vokset med en håndfuld frivillige redaktører, som gør et kæmpestort og værdifuldt stykke arbejde for litteraturen, skrivelysten og fantasien. Det er en kæmpe inspiration at være en del af den energi," siger Kristian mens han laver de sidste designrettelser på novellesamlingen før den går til tryk.
   Nyt i 2021 er, at man udover de 3 antologier udgiver 3 debutanter, som alle er bidragsydere til UNGE ORD.
   "Nogen gange møder man bare et talent, som skal udgives. Sådan er det med årets tre debutanter. Meget forskellige - men enormt læsværdige. Digtsamlingerne er på samme tid sårbare og stenhårde - sikkert ligesom forfatterne - og romanen om Helge og Ane er noget af det sjoveste jeg har læst i mange år. Så jeg er glad og stolt af at kunne være med til at sikre, at disse unge ord bliver læst - og forhåbentligt læst op - i et større forum," fortæller Kristian.
 

UNGE ORD FRA 2022
Der skrives allerede derude i landet, og de første tekster er allerede landet. Corona er nu tilsyneladende glemt - eller måske blot skubbet til side af en krig sydpå.
   "Verden ændrer sig nok ikke. Om det er corona, krig eller ulykkelige forelsker - de unge forfatterspirer føler det stadig. Og de føler det stærkt. Heldigvis er ord og sætninger en fremragende måde at behandle alle disse følelser på. Jeg ser ihvertfald frem til at udgive UNGE ORSs 3. årgang til december," slutter Kristian Engberg.

SAGT, SKREVET, MENT OG TÆNKT OM UNGE ORD OG DET DER VAR FØR.

ORD & OMVEJE 

bottom of page