top of page

UNGE ORD

FRA HJERNE OG HJERTE TIL PAPIR

UNGE DEBUTANTER

NÅR HELT SÆRLIGE TALENTER BIDRAGER TIL UNGE ORD

Af og til efterlader et digt eller en novelle redaktionen med en stærk fornemmelse af, at ordene er nedfældet af et helt særligt talent. Når det sker, kontakter vi forfatteren med en håndfuld nysgerrige spørgsmål om dennes skrivning.

2022 giver os 3 selvstændige bøger - en roman og 2 digtsamlinger - begået af unge studerende, hvis ord allerede nu kan bære sit eget værk.

UNGE ORD er stolte af i 2022 at berige landets bogreoler med disse 3 værker, og takker af hjertet alle skoler, der ved at forudbestille årets bog-kollektion muliggør disse udgivelser. 

elgen2.jpg
NOGET OM ELGE

Alma Bay

Litteraturvidenskab v. KU

172 sider i hardback

ISBN: 978-87-94048-39-2

 

Elgen kan veje 500-700 kilo med en længde på omkring tre meter og en højde på godt to meter over skuldrene. Til trods for sin størrelse er elgen en god svømmer, da dens pels består af hule hår, hvilket giver en stor opdrift. Elge kan dykke ned til 5-6 meters dybde for at græsse på vandplanter i søer.

 

Helge har et problem. Han sidder fast. I livet, i jobbet og i sit forhold til kæresten, Ane. Han vil gerne finde sig selv, men Ane, vil gerne på kærestetur og kysse i en hytte.

 

Turen går til Sverige, men en kærestetur bliver unægtelig sværere, hvis man måske er på vej ud – ud af forholdet og ud af sit gode skind. Storbyparret, der mødte hinanden i de tidlige tyvere på en bar, bliver tvunget til at forholde sig til sig selv og hinanden på ny i de svenske skoves intimiderende stilhed. Men det er svært at få ro til at tænke, når man forstyrres af svenskere i gummistøvler, venner i telte og en bil, der måske er på sammenbruddets rand.

vrøvl.jpg
DIGTE - og andet vrøvl

Sarah Kristine Waltenburg

Birkerød Gymnasium

80 sider i hardback

ISBN: 978-87-94048-41-5

 

Vrøvl. Sådan betegner debutanten Sarah Waltenburg selv sine skriverier, som 21:34 nu udgiver i denne digtsamling. Bogen er blevet til i forbindelse med UNGE ORD 2021, hvor Sarahs bidrag var både velskrevet og af en sådan karakter, at hun blev tilbudt at udgive en digtsamling. 


Med sikker stemme sætter digteren ord på det, hendes hjerte og ikke mindst hoved, er fuldt af. Og det er ikke så lidt.

 

Ungdomsforelskelse, manglende motivation, ensomhed og duften af regn, for bare at nævne en brøkdel. Det er livets poesi, lige så umiddelbart beskrevet, som det forekommer. Og selvom forfatteren kalder det vrøvl, er der intet forvrøvlet over de meget ærlige betragtninger. Tvært imod. Sarahs rodede univers åbner sig for læseren som et inspirerende og ufiltreret sted, og forfatteren er ikke bange for at beskrive både det smukke og det grimme og at bryde med de poetiske normer.

frirum.jpg
FRIRUM

Jens Johansen Fahmy og
Andreas Raja Festner

Sankt Annæ Gymnasium

68 sider i hardback

ISBN: 978-87-94048-40-8

 

Allerede i indholdsfortegnelsen bliver det tydeligt, at bogen holder, hvad den lover i sin titel. Jens Johansen Fahmy og Andreas Raja Festner har skabt et litterært frirum, hvor digital kærlighed til stede. Ordet er frit, og – som forfatterne skriver – er friheden, i simpel form, udgjort af plads til forbudt tilflugt, snakke om ambitioner og, ind i mellem, akavet stilhed.  

Frirum er blevet til i forbindelse med UNGE ORD 2021, hvor Fahmy og Festners bidrag var både velskrevet og af en sådan karakter, at de blev tilbudt at udgive en digtsamling. 

Frirum viser, hvorfor det er værd at satse på unge skrivetalenter. For her sættes ord på både at have lyst til at give op og at leve for evigt. Digtene gennemsyres af unge menneskers evne til på en gang at stille spørgsmålstegn ved alting og samtidig søge efter en håndgribelig lykke, der findes i livets uperfekte og ufuldkomne kompleksitet.
 

bottom of page