top of page

FRA HJERNE OG HJERTE TIL PAPIR

UNGE ORD

FRA ...

Inden for virksomhedskultur, musik og sport er der en helt naturlig fødekæde frem mod en højere grad af kunnen og professionalisme. Unge talenter mødes med erfarne og professionelle aktører, man kan lære af.

Disse muligheder har unge forfatterspirer ikke. At skrive er oftest noget, man gør alene uden vejledning.

UNGE ORD skaber nu et rum for det, der naturligt sker i andre sammenhænge. Et sted at prøve sig af - og et sted at møde erfarne og professionelle aktører.

 

- Henrik Fritz Kjærgaard, Borupgaard Gymnasium.

DE LOKALE UNGE ORD
UNGE ORD er et litteraturprojekt, der ikke (kun) handler om litteratur, men et stå- og mødested for nogle unge, der ikke styrer dansegulvet eller sportsbanen. 
Vi har sammen skrevet udgivet antologierne UNGE ORD fra 2022, 2021 og 2020.

2022-bøgerne blev nogle tykke moppedrenge, hvor den enkelte forfatterspire måske godt kan forsvinde lidt i mængden. Derfor udgiver vi i 
maj 2023 lokale bøger; UNGE ORD fra (indsæt kommune).

Hertil etablerer UNGE ORD lokale skrivefælleskaber for at skabe en social dimension i skrivningen. 

 

ANERKENDELSE OG MOTIVATION
Disse unge oplever sjældent anerkendelse fra ’det officielle niveau’. Når det sker, er effekten enorm: Stolthed, smil, øget selvværd – og lyst til at fortsætte den gode udvikling. At blive udgivet i en bog er en stor anerkendelse – lokal opbakning fra det politiske niveau er et boost af denne.

 

EN POSITIV SENFØLGE AF CORONA
UNGE ORD opstod som en online skriveaktivitet i Corona-lockdown, og har siden resulteret i 3 årlige bogudgivelser med tekster, skrevet af de unge.

Måske ikke Nobelpris-potentiale, men med ny og værdifuld social kapital til indadvendte, sensitive og lidt ’skæve’ unge.GODE LINKS
Projektets historie 
UNGE ORD i pressen
Highlights fra UNGE ORD AWARDS 2022


 

 • Detaljer & deadlines for forord
  Deadline 10. april 2023 Omfang 1.000 tegn inkl. mellemrum Portrætfoto Ja, meget gerne Kan man få et snigkig på bogen inden? Måske - men Ikke før kort før deadline, og selv der vil det næppe være præcist. De unge forfatteraspirer arbejder på deres tekster helt frem til (og sandsynligvis også efter) deadline.
 • Eksempler på forord
  Ballerup Haderslev Ringsted Kerteminde Fredericia Assens
 • Datoer & deadlines for de unge
  Deadline for tekster 10. april Udgivelsesdato Ca. 15. maj 2023 Releaseparties 20. maj - 2. juni 2023
 • Releaseparty
  Vi vælger sammen en dato i denne termin 20. maj - 2. juni 2023 Location Et centralt sted i kommunen, hvor der er adgang til en mikrofon, gerne en lille scene - og naturligvis snacks og boblevand. Hvem skal tale? Åbningen og den første oplæsning bør gøres af en repræsentant for kommunen - allerhelst borgmesteren. Herefter inviteres skoleledere, ungdomsskolelederen, lokale forfattere, mæcener og andre, der vil hylde de unge ved at læse deres tekster op. Hvem skal arrangere? Eventet afvikles i et samarbejde mellem UNGE ORDs eventteam og lokale kræfter.
 • Den lokale UNGE ORD-bog
  Hvor mange unge er med i vores kommunes bog? Det ved vi først til deadline. Allerede nu skrives der, men vi gør gennem hele foråret en indsats for at få endnu flere unge til at skrive.
 • Hvem skal læse bøgerne?
  Alle nysgerrige - og meget gerne mens de venter. UNGE ORDs natur er jo en afvekslende læseoplevelse, hvor digte, freestyles. noveller og korte tekster helt uden for kategori væver sig ind imellem hinanden. Se CommunityCopies
 • Hvor får man fat på bøgerne?
  Naturligvis i de lokale boghandlere - og rundt omkring i byen findes talrige CommunityCopies Ambitionen er at man kan finde en UNGE ORD-bog alle de steder, hvor man venter eller tager en pause: Venteværelser, cafeer, receptioner og lign.
 • Hvad er en 'CommunityCopy'?
  Vores egen lille opfindelse: En CommunityCopy er Bøger, som vi alle deler - fastbundet til borde og stole der, hvor vi holder pause eller venter. Læs mere her
bottom of page